Wist u dat wij bij Max Voor Ogen als enige in Schagen en omstreken een OCT hebben staan?

Hieronder hebben wij even kort voor u samengevat wat een OCT precies doet.
OCT van een gezonde macula
OCT van een gezonde macula

Met een OCT- (Optical Coherence Tomograph) apparaat worden er beelden gemaakt van de structuren van het oog. Het gaat hierbij meestal om dwarsdoorsneden van (een gedeelte van) het netvlies (retina). Op deze manier kunnen afwijkingen aan het netvlies nauwkeurig in beeld worden gebracht. Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken, zoals oogdruk controle, zicht bepaling en refractieafwijking. De OCT wordt op indicatie toegepast.

Een OCT wordt verricht door onze optometrist die gespecialiseerd is in dit onderzoek.

OCT van een maculagat
OCT van een maculagat
OCT van een oedeem
OCT van een oedeem

Het doel

Het doel van het onderzoek is het stellen van een diagnose. De OCT wordt het meest gebruikt om aandoeningen van de macula (gele vlek, het centrum van het oog) te bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld macula degeneratie (veroudering van de gele vlek), maculagat (een gat in de macula), maculapucker (plooien in het netvlies) of macula-oedeem (vocht in het netvlies door bijvoorbeeld diabetes of macula degeneratie). Een OCT-onderzoek wordt ook gebruikt om op glaucoom te screenen. De OCT brengt eventuele afwijkingen van de oogzenuw in beeld.

Doorsnede van het oog met mogelijke aandoeningen aan het netvlies
Doorsnede van het oog met mogelijke aandoeningen aan het netvlies

Voor het onderzoek

Voor het maken van een OCT is het nodig dat uw pupillen verwijd zijn. U krijgt hiervoor pupilverwijdende druppels in uw oog (ogen). Het duurt ongeveer 15-30 minuten voordat de druppels werken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek rust uw hoofd op een kinsteun van het apparaat. Kijkend in het apparaat ziet u een oplichtende stip, waarnaar u moet blijven kijken. Een OCT wordt van één of beide ogen gemaakt, is niet belastend en geheel pijnloos. De scan zelf duurt ongeveer 15 minuten, het hele onderzoek bij elkaar neemt ongeveer een half uur in beslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u direct van onze optometrist. De kosten van dergelijk onderzoek zijn €80,-

Next Post
WhatsApp Snel contact? App ons!